hr en de si
Čisti zubi-zdravi zubi

Ogledalo prihvatljive higijene usne šupljine su besprijekorno čisti zubi, bez vidljivih naslaga ostataka hrane i desni ružičaste boje koja prilikom četkanja ili čišćenja zubnim koncem ne krvare. Dobra oralna higijena ne samo da čuva zdravlje zuba i potpornih struktura zuba nego i udaljenih organa; srce, krvožilni sustav, bubrezi i zglobovi a ujedno je i jeftinija metoda od bilo kojeg stomatološkog tretmana.

Najčešće bolesti usne šupljine; karijes i parodontalne bolesti posljedica su nedovoljne i nepravilne higijene usne šupljine.

Karijes je bolest nečistih ili nedovoljno čistih zuba. Češće napada mlađu populaciju. Bez obzira na to što je zubna caklina najtvrđe tkivo u organizmu kiseline koje stvaraju bakterije u plaku, mekim naslagama i kamencu uspješno ju razgrađuju. Iako u usnoj šupljini žive mnogi stalni mikroorganizmi tzv. saprofitni mikroorganizmi, mnogobrojne druge bakterije i gljivice, karijes se neće pojaviti ako nema mekih naslaga, plaka i zubnog kamenca.

Poslije svakog jela, osobito kad je hrana ljepljiva i mekana, dio hrane zadržava se na zubima i stvara meke naslage. U njima se množe bakterije i stvara se ovojnica koja čvrsto prianja uz zub. Taj meki, žućkasto-sivi sloj naziva se plak, koji se ne može isprati mlazom vode, nego se mora iščetkati. Mineralizacijom mekih naslaga i plaka nastaje kamenac, tvrde naslage na zubima koje se ne mogu odstraniti četkanjem.

Parodontalna bolest je bolest potpornog aparata zuba. Nastaje uslijed djelovanja bakterija iz makih naslaga, plaka i zubnog kamenca a napada uglavnom stariju populaciju. Prve promjene nastaju na zubnom mesu koje je crveno i krvari na dodir a pacijenti se žale i na loš zadah iz usta. Ako se ne liječi upalni proces prodire dublje u parodont i izaziva upalu alveolarne kosti te njezinu resorpciju te nastanak parodontnih džepova. Povlačenje zubnog mesa i resorpcija kosti ostavlja ogoljele zubne vratove, a napredovanje procesa izaziva klimavost i ispadanje zuba.

Najbolji način sprječavanja pojave ovih bolesti je rano razvijanje higijenskih navika. Vrlo je važno stvoriti rutinu pranja zubi nakon svakog obroka i međuobroka, te prije spavanja.

U zadnje vrijeme sve se više pažnje posvećuje zdravlju zubi i njezi usne šupljine, a naglasak se stavlja na rani početak stvaranja higijenskih navika. Zdravlje zubi uvelike utječe na kvalitetu vašeg života. Lijep osmijeh upotpunjuje vaš vanjski izgled, a zdravi zubi omogućavaju vam zdravu i pravilnu ishranu.

Danas postoje mnogobrojna sredstva kojima održavamo oralnu higijenu. Na tržištu postoje mnoge četkice, s umjetnim, zaobljenim vlaknima, te malim radnim dijelom koji prodire u sve zakutke, a postoje i električne četkice. Također su nam na raspolaganju različite paste za zube s trostrukim djelovanjem. Reklamiraju se mnoge gume za žvakanje bez šećera koje pomažu vraćanje pH (kiselosti) u normalu. Na raspolaganju su nam i sredstva za fluoridaciju kojima možemo povremeno sami ili u zubnoj ordinaciji prevenirati zubni karijes.

Uz zubnu četkicu i pastu obavezni sastavni dio dobre higijene su ; zubni konac i interdentalne četkice kojima odstranjujemo ostatke hrane iz interdentalnih prostora (prostora između dva zuba) koji su nedostupni čišćenju četkicom.Gume za žvakanje bez šećera pogotovo one koje sadrže ksilitol dobro su pomočno sredstvo za čišćenje zuba nakon obroka ako nismo u mogućnosti oprati zube četkicom i pastom.

Važno je dobro očistiti zube nakon svakog obroka i međuobroka te prije spavanja.

U borbi protiv bolesti zuba i zubnog mesa uz redovitu i pravilnu higijenu usne šupljine uvelike nam pomaže i uravnotežena prehrana. Preporuča se hrana koja sadrži voće i povrće, a treba izbjegavati hranu koja sadrži puno šećera pogotovo ako nismo u mogućnosti oprati zube nakon uzimanja te hrane.

Pravilno četkanje zubi zahtjeva najmanje 2-3 minute. Četkicu usmjerimo pod kutom od 45° prema liniji desni, kratkim čvrstim pokretima pažljivo iščetkamo unutrašnji, vanjski i žvakaći dio svakog zuba posebice. Zubnu četkicu potrebno je mijenjati svakih 2- 3 mjeseca.

Na kraju za dobro oralno zdravlje važni su redoviti kontrolni pregledi kod izabranog stomatologa koji će vam po potrebi odstraniti meke i tvrde naslage na zubima, sanirati karijes ako postoji i uputiti vas u pravilnu higijenu.