hr en de si
Izbjeljivanje zubi

Modna i filmska industrija već su odavno spoznale važnost lijepih, bijelih zuba i blistavog osmjeha. Izbjeljivanje zubi tako svakim danom postaje sve važnija usluga u stomatološkoj praksi.Treba naglasiti da postoje dvije vrste proizvoda za izbjeljivanje zubi; «withening» i «bleaching» proizvodi.

Whitening proizvodi služe za skidanje pigmentacija sa zubi koje su se nakupile tjekom vremena, njih možemo naći u svakodnevnoj prodaji u obliku zubnih pasta za izbjeljivanje

Međutim važno je naglasiti da pomoću tih pasta možemo skinuti pigmentacije od kave, cigareta, čaja, ali ne i postići bjeliju boju od boje prirodnog zuba, a i da dugotrajno korištenje takvih abrazivnih pasta može oštetiti zubnu caklinu.

Bleaching proizvodi posvjetljuju prirodnu boju zuba za nekoliko nijansi.

Takvi proizvodi namijenjeni su za upotrebu u stomatološkoj ordinaciji, tj. pod nadzorom stomatologa.

Vrlo često pitanje koje pacijenti postavljaju je, da li izbjeljivanje šteti zubnom tkivu. Mnoge studije rađene su u tu svrhu i došlo se do zaključka da profesionalno izbjeljivanje ni na koji način nije štetno za zubna tkiva.Moderna sredstva za profesionalno izbjeljivanje u sebi sadrže visoke koncentracije fluora, pa time potpomažu remineralizaciju cakline.

Proces izbjeljivanja bazira se na aktivnom kisiku koji ulazi u čvrsta zubna tkiva, veže se na pigmente te dolazi do kemijskog procesa oksigenacije koji za posljedicu ima promjenu boje zuba u svijetliju.

U našoj ordinaciji koristimo dvije metode izbjeljivanja: izbjeljivanje pomoću individualnih udlaga sa 15-25%-tnim karbamid peroksidom koji traje 2- 3 dana, broj ponavljanja ovisi o rezultatu izbjeljivanja.

Druga metoda je izbjeljivanje pomoću lampe koja ubrzava kemijski proces te izbjeljivanje traje svega 10 minuta.Postupak se može ponoviti sljedećih 10 minuta ukoliko pacijent želi svijetljiju nijansu.

Važno je napomenuti da 2 tjedna nakon izbjeljivanja je vrijeme stabilizacije boje, te pacijenta treba upozoriti da izbjegava nepodesne navike, pušenje cigareta, te konzumaciju vrlo pigmentiranih prehrambenih proizvoda (kava, crno vino, čaj, prirodni sokovi..)

Jednom izbjeljeni zubi u pravilu nikad ne bi smjeli poprimiti početnu boju prije izbjeljivanja.

Negativna popratna pojava profesionalnog izbjeljivanja zubi može biti prolazna osjetljivost zubi na temperaturne promjene. Mi u našoj ordinaciji u takvim slučajevima koristimo gel na bazi flourida za zaštitu osjetljivih zuba.